Ebben a tanévben a KÖZÉPKOR áll foglalkozásaink középpontjában. Így, elhatároztuk, hogy céhet alapítunk.
Mézesbábos céh
ALAPÍTÓLEVÉL
Az Úr 2012. esztendejében Gyöngyössolymos falujában iskolánk nemes és tehetséges diákjai céhet alapítottak. Célunk finom mézeskalács sütése, az édességet kedvelő gyermekek és felnőttek mézes édességgel való ellátása, mesteri módon.
Céhünkben mindenki mestere szakmájának: a fűszerezésnek, formázásnak, díszítésnek, sütésnek. Ezennel jó Igazgató Urunk engedélyével megalapítottuk
mézesbábos céhünket, ÉDESMÉZES néven.
Tagok:
Blaskó Viviána, Bognár Zsófia, Dudás Doroti, Eperjesi Levente, Fricz Klaudia, Hajdu Virág, Karsai Petra, Kiss Loretta, Kiss Rebeka, Lantos Ágnes, Molnár Béla Bence, Smid Kamilla, Reviczki Zsófia, Szabó Gergő, Varga Anna
NEM titkos receptünk: Puha mézeskalács
Hozzávalók:
125 g méz, 125 g vaj, 3 tojás, 2 evőkanál citromlé, reszelt citromhéj, 250 g porcukor, 500 g liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál mézeskalácsfűszer
Elkészítés módja:
Felforrósítjuk a mézet a vajjal, hagyjuk kihűlni. Simára keverjük a tojásokat a citromlével és a porcukorral, hozzáadjuk a mézes keveréket. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a mézeskalács-fűszerrel és a citrom reszelt héjával. Több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük. Elsimítjuk a tetejét, letakarva a hűtőszekrénybe tesszük legalább 3 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakán át pihentetjük. A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, majd kinyújtva ízlés szerinti figurákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, a tetejüket megkenjük tojássárgájával (ízlés szerint) 200°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, még melegen leválasztjuk a sütőpapírról és tetszés szerint díszítjük. Fém dobozban 3-4 hétig is elállhat.
|